Cukrász


A szakterület kódja: 0040
OKJ: 34 811 01

Képzési idő: 5 év

  • 3 év szakmai végzettség megszerzése
  • + 2 év érettségi vizsgára felkészítés nappali vagy esti tagozaton (választható)

A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hideg cukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

–     saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni,

–     élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni,

–     cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,

–     cukorkészítményeket előállítani,

–     bevonó anyagokat készíteni, felhasználni,

–     cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni,

–     uzsonnasüteményeket készíteni,

–     teasüteményeket készíteni,

–     kikészített süteményeket készíteni,

–     hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni,

–     nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni,

–     fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni,

–     pohárkrémeket, készíteni,

–     bonbonokat készíteni,

–     tányérdesszerteket készíteni,

–     alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.

 

A cukrász szakma elsajátításához szükséges gyakorlati képzést tanüzemünkben és külső szakmai partnereinknél biztosítjuk!

Továbbtanulási lehetőség:

Sikeres szakmai vizsgát tett tanulóinknak lehetőségük van az új szakközépiskolai képzési rendszerben 2 év alatt nappali vagy esti tagozaton érettségi bizonyítvány szerzésére. Szakmai bizonyítványuk kiváltja az 5. (kötelezően választott) érettségi vizsgatantárgyat.

Várjuk jelentkezését, érdeklődését!


Az adott cikk linkje: http://efszk.sulinet.hu/?page_id=5305