Ökoiskola

 

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért, 2017. szeptember

A 2017. szeptember 15-17. között lezajlott TeSzedd akcióban idén is aktívan szerepet vállalt az iskolánk. 20 tanulónk lelkesen „nagytakarította” az iskolánk környékét az eldobált és az illegálisan lerakott szeméttől.
Dicséretes volt a tanulók példamutatása a környezetünk iránt érzett felelősségvállalásból és a tenni akarásból.


A Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét 2017.

A Fenntarthatósági Témahét (FTH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kezdeményezésére, idén először a tanév rendjéhez igazítva valósult meg. A 2017. április 24-28. között megrendezésre kerülő program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

Iskolánkban a tanórákon ismerkedhettek meg a tanulók a passzív ház működésével és az ökológiai lábnyom csökkentésének a praktikáival. A projekt keretében részt vettünk a Fenntarthatósági Kupán is, ahol fenntarthatóság témája kapcsán a tanulók egy izgalmas online versenyen vehettek részt, amelyet fényképeken is megörökítettünk. 


A Magyar Tudományos Akadémia által 13 éve minden év november 3-30. között megrendezett országos programsorozat részeként intézményünk 11.e osztályos tanulóinak 6 fős csapata vett részt 2016. november 29-én a „Magyar Tudomány Ünnepe, Oknyomozó tudomány a klímaváltozás jegyében” nevű programon Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium épületében interaktív vetélkedőt szerveztek a jelentkező csapatoknak, amit a manapság nagy népszerűségnek örvendő „szabaduló szoba” formájában bonyolítottak le. Csapatunk sikeresen törte fel a „lakatokat”, és a kiszabadulás után jókedvűen indulhattunk haza, amit néhány „szelfi” készítésével megörökítettünk.


Látogatás a Tömördi Madárvártán

2016. szeptember 16-án a kollégium diákjai egy vidám, tartalmas napot töltöttek a természetben. Tömördön jártak a madárvártán, ahol madárgyűrűzésen vehettek részt. Tömörd központjában táblák segítették a gyűrűző helyhez való kijutást. A Tömördi Madárvártát és a különböző madárfajokat érintő monitoring munkát Lukács Zoltán ornitológus mutatta be. A diákok kíváncsian várták milyen madarakat találnak a madárhálókban, ahonnan kiszabadításuk után, maguk vihették be a gyűrűzés helyszínére a befogott madarakat. A madarak vizsgálatát, és adataik rögzítését követően a tanulók megfoghatták, majd elröptethették őket. A kellemes kirándulóidőben, a gyönyörű természetben együtt töltött nap során a diákoknak lehetőségük volt megismerkedni a természetvédelem gyakorlati feladataival, és az élőhelymegőrzés legfontosabb feltételeivel.


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, 2016.

Iskolánk idén is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. Hazánk legnagyobb országos szemétgyűjtő mozgalmát az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezte a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából. A kezdeményezés ez alkalommal 2016. április 28. – május 1. között valósult meg.

Önkénteseink (21 tanuló) április 28-án tisztították meg az iskolánk környékén lévő parkokat a szeméttől. A zöldterületek szebbé, tisztábbá váltak. E mellett az akció vitathatatlan értéke, hogy a tanulókban erősíti a környezettudatosságot, a felelősség vállalást a környezetünk iránt, valamint fejleszti a tanulók kritikus gondolkodását.


Fenntarthatósági Témahét – Fenntarthatósági kupa országos online tudásverseny 2016

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére 2016. április 18-22. között először indult útjára a Fenntarthatósági Témahét program, amelyhez iskolánk is csatlakozott.

A Témahét az iskolánkban a fenntarthatóság téma köré épülő tanórákon, internetes környezetben valósult meg. A foglalkozások során a tanulók figyelmét a fenntarthatóság fontosságára irányítottuk, hangsúlyozva a személyes érintettségüket is.

A program záróeseményeként 2016. április 22-én, a Föld napján, A Fenntarthatósági Kupa országos online tudásverseny került megrendezésre. A Kupán az iskolánk 11 csapata (33 diák) adott számot tudásáról.

Sikeres projektet zártunk. A tanulók hasznos tudással gazdagodtak, felismerve, hogy kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.


Megalakult az ökoiskolai munkacsoport

Miután intézményünk a 2016-2018 közötti időszakra elnyerte az Ökoiskola címet áttekintettük a 2015/2016-os tanévre vonatkozó ökoiskolai munkatervünkben tett vállalásainkat.

Megalakult az ökoiskolai munkacsoport, melynek a természettudományos munkaközösség alábbi kollégái a tagjai:

  • Dr. Hajós Györgyné
  • Joó Hedvig
  • Kun-Pál Enikő
  • Tóth Gyula

A munkacsoport vezetője: Kondics Ferenc nevelési igazgatóhelyettes.

A munkacsoport meghatározta a tanév hátralévő részében az előttünk álló feladatokat:

  • Márciusban elindítjuk az iskolai honlapunkon az ökoiskolai oldalt, ahol a tervezett és már megvalósított programjainkat ismerhetik meg az érdeklődők. (felelős: Kondics Ferenc)
  • Megyei Víz Világnapi Középiskolai Vetélkedő március 22. (felelős: Tóth Gyula)
  • TeSzedd! akció 2016. május (felelős: Kun-Pál Enikő)
  • Madarak és fák napja 2016. május 10. (felelős: Joó Hedvig)
  • A tavaszi osztálykirándulások során nemzeti parkok felkeresése, erről összefoglaló készítése az osztályok részéről. (szöveges beszámoló + képek).

Munkacsoportunk törekedni fog arra, hogy naprakész információkkal lássa el az ökoiskolai oldalt meglátogató érdeklődőket!

 


Iskolánk Ökoiskola címet nyert

Intézményünk, a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium sikeres pályázatának köszönhetően a 2016. január 1. – 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte az Ökoiskola címet. A cím elnyerését tanúsító oklevelet 2016. január 30-án, szombaton vette át intézményünk mb. igazgatója, Hodvogner Csaba Budapesten.
Ökoiskola_oklevél